1) 1 Temmuz 2024’ten itibaren kira bedelleri hemen artırılabilecek diye bir düzenleme yoktur. Kira bedeli; sözleşmede aksine bir anlaşma yoksa ancak kira dönemi sonunda artırılabilir. Taraflar sözleşme özgürlüğü kapsamında serbestçe anlaşabilirler. Ancak kiraya veren, 1 Temmuz sonrasında kiracıyı artış konusunda zorlayamaz.

2) 1 Temmuz’dan itibaren %25’lik artış sınırı ortadan kalkmaktadır. Bu tarihten sonra yenilenecek kira sözleşmelerinde artış, en fazla bir önceki kira yılının TÜFE 12 AYLIK ORTALAMASI oranında yapılabilir. Kiraya verenin doğrudan kira bedelini artırma hakkı yoktur. Örneğin, kira dönemi 10 Temmuz 2024’de bitiyorsa kira artışı ancak her yıl 10 Temmuz’da yapılabilir. 1 Temmuz’dan sonra kiraya verenin doğrudan kira bedelini artırma hakkı yoktur. Bu tür taleplerin hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır.


📍 ÖRNEK KİRA HESAPLAMA :
Mevcut kira bedeli: 10.000 TL
Kira başlangıç dönemi: 10 Temmuz
Artış oranı: %65,07 (2024 Temmuz ayı Tüfe oranı)
Aylık yeni kira tutarı: 16.507 TL
(Temmuz 2024’ten itibaren)

3) 1 Temmuz 2024 sonrası kira bedellerinde çifte artış yapılacak diye haberler yapılmaktadır. Kira bedelinde çifte artış diye bir durum da söz konusu değildir. Kira yenileme dönemi 1 Temmuz ve öncesi olan kiracılardan, kiraya verenlerin en çok %25 oranında bir artış talep etme hakkı vardır. 1 Temmuz sonrasında yeni bir zam yapılamamaktadır.

4) Kiraya veren, tek taraflı olarak kira bedelini istediği gibi artıramaz. Sözleşmede artış konusunda hüküm yoksa ve taraflar anlaşamazsa, artış miktarını hâkim belirler. Hakimin belirleyeceği oranın üst sınırı da TÜFE 12 AYLIK ORTALAMA’dır.

5) Beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, kiraya veren, kira bedelinin, emsal kira bedelleri göz önünde tutularak belirlenmesini “KİRA TESPİT DAVASI” açarak isteyebilir.

6) Her yıl yapılan artışlar zamanla kira bedelinin rayiçlerin çok altında kalmasına sebep olabilmektedir. Kiraya veren, her beş yılda bir kira bedelinin rayiçlere göre belirlenmesini isteyebilir. Bu hüküm her kira dönemi sonunda yapılan artışlardan farklıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir